Akupunktúra a rákkezelésben

A taxánokkal, vinka alkaloidákkal vagy platinaszármazékokkal kezelt rákbetegekben a terápia következtében úgynevezett citotoxikus szerek okozta polineuropátia (CIPN) alakulhat ki. Ezek az erős gyógyszerek károsíthatják a perifériás idegrendszert, különösen a vádliban és a lábfejben, ami súlyos idegfájdalmat és/vagy járászavart okozhat. A rendellenességnek egyelőre nincs ellenszere.

A kutatásban részt vevő összesen 192 perifériás neuropátiában szenvedő beteg közül 11 esetében a tünetek különféle daganattípusok ellen alkalmazott kemoterápia során alakultak ki. Közülük hat beteg vetette alá magát akupunktúrás kezelésnek, a maradék öt alkotta a kontrollcsoportot. A kezelést naponta 20 percig végezték, és a tíz kezelést egy három hónapos időszakra osztották el. A terápiát egy 20 éves tapasztalattal rendelkező akupunktúrás orvos végezte.

Sven Schröder, a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika Tradicionális Kínai Orvoslás Központjának kutatója és munkatársai idegvezetési vizsgálattal mérték két ideg idegi vezetésének sebességét és intenzitását ugyanabban a vádliban az akupunktúra előtt, majd újra hat hónappal a kemoterápia után a hat önkéntesben és a kontrollcsoportban. A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy mindegyik alany tapasztalta az érintésre zsibbadás és az idegfájdalom keverékét, az idegvezetési vizsgálatok pedig a lábikra-ideg károsodását bizonyították. Az akupunktúrában részesült betegek esetében a hat személy közül ötben az idegvezetés sebessége és intenzitása is javult, és ezek a páciensek maguk is állapotuk javulásáról számoltak be. A kontrollcsoportban nem tapasztaltak ilyen javulást.

A tanulmány szerzői azt írják, eredményeik bebizonyították, hogy az akupunktúra objektív paraméterek mérése alapján pozitív hatást gyakorol a CIPN-re. Úgy vélik, a próbavizsgálat eredményei ígéretesek, ezért érdemes a későbbiekben szélesebb körű vizsgálatot is folytatni.