Afrezza: az ultragyors inzulin

Az Afrezza gyorsabban hat, és kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint a korábbi gyógyszerek. Jelenleg az Egyesült Államokban az engedélyeztetésre vár, a vércukorszintet könnyebben tartja a normális szinten, ezáltal csökkentve a túl alacsony vércukor (hipoglikémia) előfordulásának esélyét. Ráadásul nem rendelkezik olyan tüdőkárosító hatással, mint elődje, az Exubera.

„Az Afrezza egy ultragyors inzulin, klinikai vizsgálatok szerint gyökeresen megváltoztathatja a cukorbetegség kezelését” – magyarázta a San Franciscói Amerikai Kémiai Térsaság Éves Találkozóján Andrea Leone-Bay, a gyógyszert kifejlesztő MannKind Corporation igazgatóhelyettese. A száraz por formájában belélegzett Afrezza 12-15 perc alatt kerül a tüdőből a véráramba, szemben az Exubera 45-60 percével.

A hipoglikémia az inzulin-injekció gyakori szövődménye, az Afrezza viszont kevésbé idézi elő. Ráadásul a hagyományos inzulin adásakor a betegeknek naponta meg kell szúrniuk magukat.

A 2006-ban engedélyezett korábbi inhalációs készítményt, az Exuberát, melyet a Pfizer fejlesztett, 2007 októberében kivonták a forgalomból, ugyanis rontotta a tüdő légzésfunkcióját, és egyes vélemények szerint növelte a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Az Afrezzával patkányokon végeztek kísérletet, és a humánnál jóval magasabb dózisban való kezelés nem okozott tüdőrákot – ilyenfajta kísérletet az Exuberával nem végeztek.

Azonban hiába ígéretes az Afrezza, teljesen nem helyettesítheti az inzulin-injekciót. A gyorsasága miatt csak az étkezések alkalmával adagolt inzulint válthatja ki, az ezek közötti, bazális inzulint továbbra injekciós úton kell pótolni.

A MannKind további, hasonló elven működő gyógyszereket tervez fejleszteni fájdalomcsillapításra, vagy csontritkulásra.