A zsírszegény tej megóvhat a szívbetegségektől?

Tudósok szerint azoknak a felnőtteknek, akik naponta legalább egy pohár zsírszegény vagy zsírmentes tejet (vagy más egyéb tejterméket) fogyasztanak 37 százalékkal kevesebb az esélyük a szívbetegségek kialakulására, mint azoknak, akik ennél kevesebb zsírszegény tejet isznak.

Hogy felmérjék a szívbetegség kialakulásának kockázatát, a kutatók 5000 45 és 84 év közötti önkéntes vesefunkcióit vizsgálták meg. A veseműködésre jellemző albumin-kreatinin arány (ACR) ugyanis, ha túl alacsony, az könnyen vesegondokat és vele együtt megnövekedett kardiovaszkuláris veszélyforrást jelent.

A vizsgálati adatok szerint a naponta zsírszegény tejtermékeket fogyasztóknak jóval alacsonyabb volt az ACR szintjük, mint a tejet ritkábban fogyasztóknak. A tej valószínűleg magas fehérje, D-vitamin, magnézium és kalciumtartalmának köszönheti jótékony betegségmegelőző tulajdonságait.

A tejben összesen kilenc létfontosságú tápanyag található, többek között kalcium, A-vitamin, D-vitamin, fehérje és kálium. Az Amerikai Étkezési Irányelvek Hivatalának ajánlása szerint felnőtteknek napi három pohár zsírszegény tej fogyasztása javasolt.