A zajos utak növelik a vérnyomást

„Felfedeztük, hogy a közlekedési a legfontosabb forrása az úgynevezett ‘közösségi’ zajnak, mely szignifikáns eltéréseket képes okozni a vérnyomásban, pulzusszámban, illetve a stressz hormonok szintjében. Kimutattuk, hogy a folyamatos, 60 decibelt meghaladó zaj fontos rizikófaktora lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, és a stroke-nek, még fiatalok, vagy középkorúak esetében is.” – nyilatkozta Theo Bodin.

Az EU lakosságának mintegy 30 százaléka van kitéve folyamatos, 55 db(A)-t meghaladó közlekedési zajnak, és ez az arány folyamatosan emelkedik. A kutatók a dél-svédországi Scania városában 27 963 ember megkérdezésével végzett egészségügyi felmérés adatait vetették össze a megkérdezettek lakhelyén tapasztalható zajterheléssel.

Azt találták, hogy már a 60 db(A)-nál alacsonyabb terhelés mellett élők esetében is kimutatható volt némi érintettség, efölött az érték felett pedig megfigyelhetőek voltak a már említett elváltozások, de csak a fiatalok, és a középkorúak esetén.

Boden szerint azért nem figyelhető meg a zaj hatása az idősebb, 60-80 éves korosztálynál, mert ennek a rizikófaktornak a hatása ebben az életkorban már nehezen elkülöníthető a többi kockázati tényezőtől.