A vörösbor is védhet a cukorbetegség ellen

A cukorbetegség a modern társadalom kényelmes életmódja miatt egyre több embert ér utol. Jelenleg világszerte közel 170 millióan betegek és ez a szám a WHO becslése szerint 2030-ra elérheti a 350 milliót is.

A cukorbetegségnek két fajtája van, az egyik az egyes típusú, azaz inzulinfüggő; a másik a kettes típusú, nem inzulinfüggő, ide tartozik a betegek közel 90 százaléka. A szakemberek szerint a kulcsmozzanat a betegség kialakulásában az, mikor a sejtek érzékenysége csökken az egyetlen vércukorszintet csökkentő hormonnal, az inzulinnal szemben. Emiatt ez a felfedezés egyszerre jelentheti a kettes típusú cukorbetegség új kezelési és megelőzési módját.

Dr. Qiwei Zhai és munkatársainak egereken végzett kutatásai során felfedezte, hogy a feketeszőlő héjában található anyag, a resveratrol hatékonyan fokozza a sejtek inzulinnal szemben mutatott érzékenységét. Emellett azt is megfigyelték, hogy a SIRT1 enzim magasabb szintje nemcsak a hosszú élet, a DNS javítás és az inzulintermelés emelkedése szempontjából előnyös, hanem a sejtek inzulin-érzékenységét is fokozza. A resveratrolról pedig már régóta tudjuk, hogy serkenti a SIRT1 termelését.

“Eredményeink azt sugallják, hogy a vörösbor fogyasztásának lehetnek hasznos következményei is a cukorbetegséggel szemben, azonban mindenképp szükségesek további vizsgálatok, melyek megállapításunkat alátámasztják. Figyelembe véve az alkoholfogyasztás káros hatásait egy sokkal jobb megoldás lenne olyan természetes táplálékot találni, mely gazdag resveratrolban.” – magyarázta Dr. Zhai.

A kutatók bebizonyították, hogy a SIRT1 szintje alacsony az inzulinnal szemben csökkent érzékenységet mutató sejtekben, melyet megerősít az is, hogy ha kémiailag gátolták a SIRT1 hatásának kifejlődését, akkor inzulinrezisztencia alakult ki. “A resveratrol azonban már naponta 2,5mg/kg-os dózisban is fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, különösen olyan esetekben, amikor valamilyen okból eleve fokozott az inzulinrezisztencia. A vörösbor fogyasztása kizárólag ebből a célból egyáltalán nem tanácsos, mivel a biológiai hatás eléréséhez szükséges mennyiségű resveratrol beviteléhez naponta három liter bort kellene meginni” – magyarázta Dr. Zhai.