A vizuális rákszűrő vizsgálat a legköltséghatékonyabb

A Bulletin of the World Health Organization hasábjain megjelent tanulmány megvizsgálta a dél-indiai egészségügyi dolgozók munkáját, ahol a szájüregi rákok okozzák a legfőbb problémát, és azt találták, hogy a vizuális szűrővizsgálat, különösen a magas kockázattal rendelkezők esetében költséghatékony megoldás. #img1#

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a szájüregi rákfajták vizuális úton való szűrése közel annyiba kerül, vagy még olcsóbb, mint a széles körben elterjedt módszer a méhnyakrák szűrésére.” – mondta a vezető szerző, Sujha Subramanian, az RTI egészségügy-gazdaságtani vezetője. „Reméljük, hogy a tanulmány eredményei növelik majd a szűrővizsgálato számát, így kevesebb családnak kell szembenéznie a tragikus következményekkel.”

Több mint 160 000 ember vett részt a tanulmányban, mely kimutatta, hogy az alkoholt fogyasztók és dohányosok magas kockázati csoportjába tartozók célirányos szűrése a leghatékonyabb megoldás a költségek szempontjából. A kutatók meghatározták, hogy a szájüregi rákok vizuális úton történő szűrése kevesebb mint 6 USD-ból megoldható személyenként a kilenc éves program során.