A visszér veszélyei

”Az amerikaiak 20-25 százaléka küzd visszérproblémákkal, hat százalékuknál pedig komolyabb bőrelváltozások is kialakulhatnak, ami fekélyesedéshez is vezethet” – nyilatkozta Dr. Peter Gloviczki, a Mayo Klinika érsebésze. ”Szerencsére a visszerek ultrahangos vizsgálatával könnyen felderíthető a probléma eredete és súlyossága. Ma már minimálisan invazív és rendkívül hatékony eljárások segítségével gyógyítjuk a visszértágulatot.”

A visszeresség általában a lábakban, a bokánál és a lábfejnél alakul ki. A fő veszélyeztetettek az idősebbek, a terhes nők, a túlsúlyosak, és azok, akik túl sok időt töltenek egy helyben, akár állva, akár ülve. Gloviczki szerint bizonyos esetekben a visszér súlyosabb problémák – duzzadt láb, bőrelváltozások, vérzés, vérrögök kialakulása és fekélyesedés – kialakulásához vezethet.

Testedzéssel, fogyással és a lábak megemelésével csökkenthető a fájdalom és megelőzhető a további komplikációk kialakulása. A műtéti megoldás elkerülésére ajánlott még a kompressziós harisnya viselése, ami serkenti a vérkeringést.