A vírusfertőzés és cukorbetegség között van kapcsolat?

Az egyelőre nem tisztázott, hogyan áll kapcsolatban a két dolog, de az eredmények arra utalnak, hogy a vírus jelenléte kimutathatja a korai stádiumú cukorbetegséget, állítja Antonio Toniolo, az olaszországi Insubria Egyetem kutatója az Amerikai Mikrobiológiai Társaság sajtóközleményében.

Toniolo és munkatársai 112, 2 és 16 év közötti gyermek vérmintáját vizsgálták, abból az időpontból, amikor felállították náluk az I-es típusú cukorbetegség diagnózisát. Enterovírus-fertőzésre utaló jeleket kerestek, a vírus okozhat náthát, herpeszt, bőrkiütést és vírusos agyhártyagyulladást, egyes esetekben azonban tünetmentes lehet.

A kutatók a cukorbeteg gyermekek 83 százalékában találtak enterovírus-fertőzésre utaló jeleket, miközben ez az egészséges gyermekek körében mindössze 7 százalék volt. Toniolo szerint az eredmények segíthetnek az I-es típusú cukorbetegség okainak pontosabb megismerésében és talán jobb prevenciós és terápiás eszközök kifejlesztésében is.

I-es típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, így a betegeknek élethosszig inzulinpótlásra van szükségük. Az Egyesült Államokban évente 13 ezer gyermeknél és fiatalnál állapítják meg a betegséget.

A tanulmányt az Amerikai Mikrobiológiai Társaság éves gyűlésén mutatták be San Diegóban.