A vesemelegítés csillapítja a szívelégtelenséget

A vesemelegítő kezelés azokat az idegeket bénítja, melyek a vese felől az agyba közvetítenek jelet. Az eljárást korábban magas vérnyomás kezelésére alkalmazták, azonban felmerült annak lehetősége, hogy a technika szívelégtelenségben is segíthet, ugyanis számos tünet kialakulása a vesékkel hozható kapcsolatba. A vesék mintegy vészjelet közvetítenek az agy felé, mely vérnyomás-emelkedésben, és pulzusnövekedésben nyilvánul meg, így keltve a szívelégtelenség érzetét, melynek típusos tünete légszomj és fáradékonyság.

75 év felett minden 15. brit szívelégtelenségben szenved, melynek során romlik a szív pumpafunkciója, a keringési pangás a tüdőben akadályozza a légcserét, létrehozva a légszomjat. Az állapot megoldása jelenleg a rendszeres testmozgásra irányul, melynek segítségével a szívizom erősíthető. Azonban rosszabb állapotú betegek esetén ez az irány járhatatlan. Gyógyszerek közül a béta-blokkolók merülnek fel, melyek gátolják az adrenalint, ezzel lassítva a szívfrekvenciát. Mindazonáltal ezek a szerek nem hatnak mindenkinél, ráadásul számos mellékhatással rendelkeznek.

Dr. Darrel Francis és munkatársai érdeklődésében a veséből kiinduló jelátvitelek, például az adrenalin közvetítette folyamatok álltak. Az adrenalin vészhelyzet esetén segíti átcsoportosítani a keringést a létfontosságú szervek (agy, szív) felé, ugyanakkor fokozza a szívverések gyorsaságát. Azonban a kutatók szerint szívelégtelenség esetén folyamatos téves riasztás áll fenn.

A vizsgálat során elektródát helyeztek a veseartéria körüli idegek mellé, mely rádióhullámok segítségével melegíteni kezdte a kérdéses területet. Olyan hőmérsékletet alkalmaztak, mely a környező szövetet nem károsította, azonban az ideg jelátvitelét igen. A lokális érzéstelenítésben alkalmazott eljárás egy óráig tartott, a betegek legfeljebb mérsékelt fájdalmat és zsibbadást éreztek. A vizsgálatban tizenkét alany vett részt. Az egyik a kezelést megelőzően képtelen volt 200 méternél hosszabb sétára, két hetes kurzust követően már egy mérföldet is képes volt megtenni.

A kutatók tervezik a vizsgálat ismétlését több beteg bevonásával. Mindazonáltal az eredmények referált folyóiratban való megjelenése idén várható.