A vérrögképződési hajlam növeli a daganat esélyét

A 19. században egy francia doktor, Armand Trousseau írta le először a rák és a vérrögképződés (orvosi szóval: trombózis) kapcsolatát. Ma már elfogadott tény, hogy a daganatok gyakorta járnak alvadási zavarokkal, olyannyira, hogy az érelzáródás megelőzésére ezek a betegek alvadásgátló szert is kapnak. Ugyanakkor egyes öröklődő génvariánsok a vérzékenységgel (hemofilia) ellentétes irányban, a véralvadás irányába tolhatják el a folyamatot, mely megnöveli a trombózis kockázatát (trombofilia). Becslések szerint a népesség 2-5 százaléka hordoz ilyen genetikai eltérést.

Hermann Brenner professzor és munkatársai véralvadás szabályozásában szerepet játszó hat gén variánsait tanulmányozták, hogy azok kapcsolatban állnak-e a vastagbéldaganatok kialakulásának kockázatával. A Journal of Clinical Oncology hasábjain olvasható tanulmány fókuszában a variáns gyakorisága állt 1800 vastagbélrákos, illetve ugyanennyi egészséges esetén. A munkacsoport megállapította, hogy a trombózis kockázatát növelő V. faktor Leiden-mutációja amennyiben mindkét kromoszómán jelen van, mintegy hatszorosra növeli a vastagbélrák kockázatát a mindkét kromoszómán vad típust hordozó egyénekhez képest. Ha csak az egyik kromoszóma érintett, a kockázatfokozódás nem számottevő.

Másik kapcsolatot jelenthet a véralvadás és a daganatképződés között a XIII. alvadási faktor variánsa. Ezen faktor mutációja nemcsak a vénás trombózis kockázatát, hanem a vastagbélrák kialakulásának rizikóját is csökkenti, mintegy 15 százalékkal. A másik négy gén eltérései az elemzés szerint nem befolyásolták a vastagbélrák kockázatát.

Ismert, hogy a véralvadás, és a daganatképződés folyamata kapcsolatba lehet egymással, ugyanis a szövetsérülés során aktiválódó trombin mind a véralvadék kialakításában szerepet játszik, mind a daganat vérellátását biztosító új erek kialakításában is közreműködik. A trombin ráadásul a daganatsejtek környező szövetbe való beáramlását is elősegíthetik.

A következő lépés azon, a véralvadást befolyásoló gyógyszerek feltérképezése lehet, amelyek a daganatokra is hatnak.