A vérnyomásgyógyszerek csökkentik az Alzheimer kockázatát

Az ezeket a gyógyszereket szedő páciensekben a vaszkuláris demencia valószínűsége is kisebb, mint azok esetében, akik régebbi gyógyszereket szednek. A maga nemében egyedülálló kutatás egy olyan kezelés számára nyitja meg az utat, amely késleltetheti, lelassíthatja, sőt akár meg is előzheti a demencia kialakulását.

A Bristoli Egyetem kutatásából kiderül, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek az Alzheimer-kór és az ehhez hasonló megbetegedések megnövekedett kockázatának vannak kitéve, de néhányuknak védelmet nyújt a szedett gyógyszer. A kutatók megvizsgálták ezeket a gyógyszereket, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó renin-angiotenzin rendszert célozzák. Az angiotenzin receptor blokkolókat (ARB-ket) és az ACE-gátlókat az elmúlt évtizedben egyre gyakrabban írják fel az orvosok. Ebbe a csoportba tartozik a ramipril, a captopril, a losartan, a candesartan és a valsartan.

A vizsgálat során 40 ezer hatvan éven felüli, magas vérnyomással kezelt beteg adatait elemezték. Egynegyedük a demencia valamilyen fajtájától szenvedett. A legnagyobb előnyt az ARB-ket szedők tapasztalták, esetükben 53 százalékkal, míg az ACE-gátlókat szedők esetében 24 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór és hasonló betegségek kockázata. A viszonyítási alapot az olyan régebbi gyógyszerek jelentették, mint a béta blokkolók, a kalciumcsatorna gátlók és a vízhajtók.

A Journal of Alzheimer’s Disease szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Dr. Patrick Kehoe elmondta, hogy az új típusú gyógyszerek az angiotenzin II hormon hatását gátolják, melynek következtében megsemmisülnek az Alzheimerre jellemző amiloid plakkok az agyban. A következő lépésben a kutatók klinikai kísérletekkel próbálják kideríteni, vajon ezek a gyógyszerek megakadályozzák-e azt, hogy az enyhe kognitív zavar teljesen kifejlett demenciává súlyosbodjon, illetve késleltetik-e a betegség előrehaladását az Alzheimer-kórral frissen diagnosztizált betegek esetében.