A véralvadásgátló fokozhatja a szívroham kockázatát

A Clevelandi Klinika (Ohio, Egyesült Államok) munkatársai hét klinikai vizsgálat eredményeit értékelték ki, mely mintegy 30 ezer beteget foglalt magába. Megállapították, hogy két másik alvadásgátlóhoz (warfarin, enoxaparin) viszonyítva a dabigatran fokozza a koszorúér-szindróma kialakulásának kockázatát. A dabigatran esetén a betegek 1,19, míg a másik két szer esetén 0,79 százalékban jelentkeztek szívbetegségre utaló tünetek. Ez a dabigatran esetén 33 százalékos relatív kockázatot jelentett, azonban az elemzés szerint az egyénenkénti járulékos kockázat csupán 0,27 százalékos volt.

A dabigatran alkalmazását 2010 októberében hagyta jóvá az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA), melyet szívritmuszavarban szenvedő betegek rögösödésének megelőzésére vezettek be. A dabigatrant a warfarin nevű szer alternatívájaként tartják számon, mely hosszú idő elteltével növeli a vérzéses szövődményeket, és a megfelelő adag sem állítható be pontosan. Emellett a dabigatrant ízületműtéten átesettek vérrögösödése ellen is adják. Magyarországon 2008 óta van forgalomban.

A szakértők szerint a leírt kockázatnövekedés azonban oly kisfokú, hogy a várható előny súlyozottabban számít, mint a hátrány. A szívinfarktusok aránynövekedésének biológiai háttere egyelőre nem világos, a kutatók szerint a hatás nem közvetlen, hanem valószínűleg a szer kevésbé hatásos, mint a warfarin és az aszpirin.