A vastagbélrák a harmadik leghalálosabb betegség

A kutatók kiderítették, hogy azon emberek körében, akik az ADIPOQ elnevezésű génvariációt öröklik, amely az adiponektin „zsírhormon” kialakulását eredményezi, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki vastagbélrák. Azok az emberek, akikben nincs meg ez a génvariáció, illetve akik vérében rendkívül magas a zsírhormon szintje, hasznát látnák a korai vastagbél vizsgálatnak – állítja Boris Pasche, az Alabama Egyetem rákkutató központjának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

„Reméljük, hogy jelentős mértékben javíthatjuk a szűrővizsgálatot és a betegség korai kimutatását, valamint új utakat nyithatunk a vastagbélrák kockázatát befolyásoló genetikai és életmódbeli tényezők jobb megismerése felé.” A professzor elmondta, hogy a vastgabélrákban szenvedők egyharmada esetében a betegség előfordul a családi kórtörténetben. #img1#

A kutatók már bizonyították az elhízás és a genetika összefüggését, és azt, hogy a vastagbélrákot befolyásolja a genetika. A most megjelent legfrissebb kutatás, amit a Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban közöltek, elsőként bizonyítja a genetika, az elhízás és a vastagbélrák kockázatának hármas összefüggését. A tanulmány kimutatta, hogy azok a tesztalanyok, akikben nem volt jelen a genetikai variáció, testmozgással és fogyókúrával csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát.

A vastagbélrák a harmadik leghalálosabb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. Az Amerikai Rákszövetség adatai szerint évente közel 150 000 amerikait diagnosztizálnak a betegséggel, akik közül 50 000 bele is hal a betegségbe.