A varangyok mérge lassítja a rákot?

„Az amerikai kutatóintézetek szkeptikusak az új eljárásokkal szemben, és nehezen veszik át azokat, és ez igaz a huachansura is” – mondta a kutatást vezető dr. Lorenzo Cohen, az M.D. Anderson Integratív Orvosi Program vezetője.

A kutatók annak érdekében, hogy kiderítsék, mi lehet az anyag szerepe a rák kezelésében, nyugati megközelítéssel vizsgálták a páciensekre kifejtett hatását. A kutatás során 15, III. vagy IV. stádiumú máj- tüdő- vagy hasnyálmirigy-rákos betegnek adtak 10-90 ml-t a szerből testfelszín-négyzetméterenként. A kezelést 14 napos ciklusokban folytatták, és két ciklus után egyéb kezeléseket is kaptak.

Bár az adag akár a Kínában alkalmazott dózis nyolcszorosát is elérhette, a kutatók csak csekély mértékű mellékhatásokat észleltek. A 15 betegből 6 májrákos a következő fél évben változatlan állapotban maradt, egynél a tumor méretének 20%-os csökkenését tapasztalták, ami több mint 11 hónapig tartott.

„Bár nem láttunk teljes vagy részleges javulást (azaz legalább 30%-os méretcsökkenést), de reményt keltő, hogy a daganat növekedése sok májrákos páciensnél megállt” – mondta Zhiqiang Meng, a vizsgálat vezetőja, a Fudan Egyetemi Onkológiai Intézet Integratív Onkológiai Részlegének professzora.