A váltóműszak növeli a cukorbetegség kockázatát?

Azokban az emberekben, akik csupán néhány évig rendszertelenül váltogatják az éjszakai és a nappali műszakot, nagyobb a rendszertelen étkezési minták kialakulásának és az alváshiány kockázata, ami pedig testsúlynövekedéshez vezethet. A 2-es típusú diabétesz számos súlyos betegség, többek között szívbetegség, stroke, veseelégtelenség és vakság kialakulását eredményezheti.

A PLoS Medicine szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a nappali és éjszakai műszakokat váltogató emberek esetében már három év után 20 százalékkal nő a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége. Azokban pedig, akik legalább 20 évig végeztek váltott műszakos munkát, körülbelül 60 százalékkal nőtt a betegség kialakulásának kockázata a nappali munkát végzőkhöz képest.

A kutatást vezető Frank Hu, a Harvard Egyetem professzora szerint a kockázat növekedése nem nagymértékű, mégis jelentős közegészségügyi következményekkel járhat, mivel a népesség közel egyötöde valamilyen típusú váltott műszakban dolgozik. A rendszertelem munkavégzés felborítja a szervezet biológiai óráját, ami kulcsszerepet játszik az egészséges vércukor-anyagcsere fenntartásában. Az új kutatás alátámasztja a korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek azt mutatták, hogy az alváshiány inzulin rezisztenciához és a vércukorszint megemelkedéséhez vezethet, melyek mindegyike a diabétesz előjele. Mivel a váltott műszak megszüntetése a mai társadalomban nem reális elképzelés, az egyetlen, amit tehetünk a megelőzés: egészséges életmóddal, a testsúly ellenőrzésével, valamint az pre-diabéteszben szenvedő alkalmazottak korai azonosításával és kezelésével.