A vágyfokózó a rák ellen is véd

Az amerikai Roswell Park Daganatkutató Intézet Josephia Muindi professzor vezette kutatócsoportja kifejezetten a vitamin daganatokra gyakorolt hatását vizsgálja. A kutatók korábban már igazolták, hogy a D-vitamin kedvező hatású lehet prosztata (esetleg emlő)rákos betegek kezelésében. A D-vitamin tulajdonképpen több molekula gyűjtőneve, több azonos hatású, de egymástól különböző anyagot jelölnek vele. Az emberi szervezet napfény hatására képes D3-vitamint szintetizálni, ami azonban hamar le is bomlik.

A kutatók abból a kézenfekvő ötletből indultak ki, hogy ha a D3-vitamint lebontó enzim (24-hidroxiláz) működését meggátolják, akkor az emberi szervezet tulajdonképpen saját maga védekezik majd a daganat ellen. A szakemberek az elképzelés bizonyítására kísérleti egerek D3-vitamin szintézisét vizsgálták. Az egerek egyik csoportja csak a vitamin előanyagát, míg másik két csoport ketokonazolt illetve egy RC2204 nevű vegyületet is kapott (e két molekula a 24- hidroxiláz gátlószere), és folyamatosan ellenőrizték a vérük D3 szintjét.

A ketokonazollal is kezelt egerek vitamin-szintje átlagosan harminc százalékkal volt magasabb, mint a csak előanyagot kapóké, míg az RC2204-et is kapott egerek szintje négyszerese volt ennek az értéknek. Bár embereken az eljárást még nem próbálták ki, úgy tűnik, a D3-vitamin szintézis fokozásának módszere megoldott, most már csak a rákos sejtekre gyakorolt pontos hatást kell tisztázni ahhoz, hogy az eljárásból daganatellenes szer lehessen.