A túlsúlyos gyerekeket is fenyegeti a magas vérnyomás

Ez a fokozott kockázat gyerekek esetében mindegyik korcsoportot érinti. A szakértők szerint a szülők és a kezelőorvosok felelőssége, hogy a gyerekek olyan testsúlyt érjenek el, ami már nem jelent veszélyt a vérnyomásukra és későbbi egészségi állapotukra.

A tudósok összesen 1111 egészséges iskoláskorú (átlagban 10 éves) gyerek állapotát kísérték figyelemmel négy és fél éven keresztül Indianában. Az eredmények szerint a túlsúly, valamint a fontosabb szerveket körülvevő zsigeri zsír komolyan károsíthatja az egészséget. A Hypertension című szaklap október 3-ai számában megjelent kutatási anyag szerint a túlsúlyos és kórosan elhízott gyerekek esetében az adipositás (hájasság) vérnyomásra gyakorolt hatása négyszer akkora volt, mint normális súlyú gyerekeknél. ”A gyermekkori magas vérnyomás súlyos problémákat okozhat felnőttkorban – nyilatkozta Wanzhu Tu, az indiana Orvosi Egyetem biostatiksztikus professzora – Ezeknek a gyerekeknek célzott megelőzési programokra van szükségük. Már a testtömegindex kismértékű csökkenése is jótékony hatással lehet az egészségi állapotukra.”

A kutatók a túlsúlyos és kórosan elhízott gyerekek 14 százalékánál mértek magas vérnyomásra, vagy az azt megelőző állapotra utaló értékeket. Ez az arány normális súlyú gyerekeknél csak 5 százalék volt. A leptin nevű hormon vérszintje, valamint a pulzusszám is hasonló mértékben emelkedett a vizsgált gyerekek esetében.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a hormon nagy szerepet játszhat az elhízás miatti magas vérnyomás kialakulásában, ami az adipositás gyerekekre gyakorolt hatásának alul- illetve túlértékelését okozhatja. ”További kutatások szükségesek annak meghatározására, hogy a testtömegindex egyedüli tényezőként váltja-e ki a magas vérnyomás betegséget, vagy más tényezők, mint a leptin és az inzulin is szerepet játszanak a kialakulásában. Ha az orvosok vagy a szülők hízást tapasztalnak egy amúgy is túlsúlyos gyereknél, mindenképp közbe kell avatkozniuk étrendi változtatások és rendszeres testmozgás beiktatásának formájában. Ez elengedhetetlenül fontos az egészség megőrzésében, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának csökkentésében” – nyilatkozta Tu.