A túlsúly nem feltétlenül jelent szívproblémákat

Az American College of Cardiology című szakfolyóiratban ismertetett követéses vizsgálatban úgy találták, hogy az elhízott, de egyébként egészséges ötvenes és hatvanas emberek közül kevesebb mint tíz százaléknál jelentkeztek szívproblémák a megfigyelés hat éve alatt.

Az ennél vékonyabb emberek csoportjában ezzel szemben 16 százalék volt a szívbetegségek kialakulásának aránya a követés végére.

”A normál testsúly nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges valaki” – tette hozzá Christina Voulgari kutatásvezető, az Athéni Orvosi Egyetem munkatársa.

Voulgari kutatócsoportja 550, átlagosan ötvenöt éves férfi és nő egészségi állapotát követte nyomon a felmérésben, akiknek negyede volt elhízott. Az elhízottak több mint kétharmadánál találtak magas vérzsírszintet, a ”jó” koleszterin alacsony szintjét, magas vérnyomást, inzulinrezisztenciát és hasra hízást, a szív- és érrendszeri betegségek olyan kockázati tényezőit, melyeket együttesen metabolikus szindrómának neveznek a szakemberek. A metabolikus szindróma tüneteit a normál testsúlyúak közül csak minden harmadik embernél tapasztalták a vizsgálat kezdetekor.

A tanulmányból az derült ki, hogy nem annyira a túlsúlynak volt befolyása arra, kinél jelentkezett szívbetegség, hanem sokkal inkább annak, hogy volt-e metabolikus szindrómája az illetőnek vagy sem. A normál testsúlyú emberek közül a metabolikus szindrómával élők 63 százalékánál fejlődtek ki szívbetegségek, miközben a szindróma nélkül élők közül csak 16 százaléknál.

Az elhízott és metabolikus szindrómával élő emberek 54 százalékánál alakultak ki szívproblémák, míg a metabolikus szindróma nélkül élő kövérek közül csak kilenc százaléknál.

Voulgari azt javasolja, hogy testsúlyától függetlenül napi tízezer lépést tegyen meg mindenki, és a mediterrán étrendet is érdemes előnyben részesíteni a gyorséttermi menük helyett.