A túl sok sajt növeli a rák kockázatát

Kutatók szerint míg a húsokban és tejtermékekben megtalálható telített zsírsavak megnövelik a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét, az olyan egészséges zsiradékok, mint amelyek például az olivaolajban találhatóak, valamilyen szintű védelmet nyújtanak.

A vizsgálathoz kétszáz olyan embert kérdeztek meg, akik húgyhólyagrákban szenvedtek, és az adataikat összehasonlították olyanokéval, akiket nem támadott meg a tumor. Az eredmények szerint a kismértékű sajtfogyasztás nem volt hatással a betegségre, a kialakulás valószínűsége azonban ötven százalékkal nőtt akkor, ha a napi mennyiség elérte az 53 grammot. A belga és holland kutatók az eredmények ellére túl szűknek találtálták a megfigyelt csoportot, és további vizsgálatokat kezdeményeztek.

Egyéb ételek, mint a margarin, hal, csirke vagy tojás nem játszottak nagy szerepet a daganatos megbetegedésekben. Azt azonban eddig is tudtuk, hogy a telített zsírokban gazdag étrend a felelős azért, hogy a nyugati országok lakossága körében a legnagyobb a húgyhólyagrákban szenvedők aránya. Noha az olivaolajban és növényekben gazdag mediterrán étrend megvédene a betegségből, az ott élők a sok dohányzás miatt vannak hasonló veszélynek kitéve.

Nagy-Britanniában, ahol az elmúlt évtizedben 13 százalékkal nőtt a sajtfogyasztás, évente tízezer áldozatot szed a húgyhólyagrák, és a dohányosok négyszer gyakrabban betegszenek meg benne, mint a többiek. Egyéb kockázati tényezők még az egyes munkahelyeken fellelhető veszélyes kémiai anyagok, és az is, ha valaki már szenvedett egyszer ebben a betegségben.

Különböző tanulmányok eddig egymásnak ellentmondó eredményeket mutattak ki arról, hogy a különböző fajta zsírok mennyiben tehetőek felelőssé a rákért. E legutóbbi kutatásról így nyilatkoztak a szakemberek: ”Úgy találtuk, hogy az olivaolajnak kimondottan pozitív hatásai vannak, és eredményeink alapján a sajtfogyasztás növeli a daganat kialakulásának kockázatát, ennek megerősítésére azonban további kutatások szükségesek.”