A túl gyakori rákszűrés sem javasolt

Arra a kérdésre, hogy egy 35 éves nőnek, akinek három egymást követő rákszűrése negatív volt, és nem volt új szexuális partnere, alig az orvosok 32 százaléka javasolt volna csak három év múlva ismétlést. Ugyanennyien évenkénti vizsgálatot javasoltak.

Az Amerikai Rák Szövetség és az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság egyetért ezzel, amennyiben egy 30 évesnél idősebb hölgynek mind a méhnyakrákszűrése, mind a HPV tesztje negatív, elégséges a háromévenkénti vizsgálat. Ha a kérdés az, hogy egy 35 éves hölgynek, akinek negatív a rákszűrése és nem HPV fertőzött, mikor vennének citológiát, 19 százaléka az orvosoknak három év múlva tenné ezt, míg 60 százalékuk évenkénti vizsgálatot javasol. Az eredményeket az Archives of Internal Medicine június 14.-i számában közlik le.

Dr. Mona Saraiya epidemiológus szerint ” a legtöbb nő számára a nőgyógyászati rákszűrés és a méhnyakrákszűrés összemosódik. A három évenkénti szűrés csak a méhnyakrákra vonatkozik, a vizsgálat többi részét továbbra is évente javasoljuk, ezért jó lenne a két vizsgálat közti különbségre minél gyakrabban rávilágítani.”

Dr. Steven R. Goldstein, a New York University szülész-nőgyógyásza szerint az évenkénti vizsgálat során a nőgyógyász a méhnyakrákszűrésen túl megvizsgálja az emlőket, áttapintja és megultrahangozza a kismedencét, felfedi a menstruációs anamnézist, a fogamzásgátlási igényt és a többi nőgyógyászati jellegű panaszt is. Goldstein szerint, „miután a két fogalmat a betegek összemossák, félő, hogy ha a méhnyakrákszűrést csak három évente javasoljuk, akkor a betegek rákszűrésre is csak három évente fognak jelentkezni”.

Sajnos az is igaz, hogy ha a szűrések közti időt megnyújtjuk, kis mértékben megnő a rákos esetek száma. Ez ugyan nagyobb költséghatékonyságú, ám ez nem vigasztalja a ki nem szűrt betegeket. A citológiai vizsgálat szükségességét az éves vizsgálat alkalmából megbeszélhetik nőgyógyászukkal, aki az életkor, az anamnézis és HPV fertőzöttség mellett egyéb tényezőket is figyelembe vesz a vizsgálat szükségességének eldöntésében.

Ezzel szemben az érvényes amerikai protokoll szerint az első vizsgálatnak 21 éve korban kell történnie. Ezt követően 30 éves korig kétévente, majd ezt követően, ha három negatív citológiai lelet is van és negatív az anamnézis, elég három évente szűrni. Ugyanígy háromévente elég szűrni akkor, ha az előző citológiai lelet és a HPV teszt is negatív. Ha tíz évig nincs kóros lelet illetve három vagy több egymás utáni lelet is negatív, 65 illetve 70 éve kor után nincs többé szükség a méhnyak citológiai vizsgálatára.