A tüdőrák elleni oltás meghosszabbítja a betegek életét

A gyógyszer átlgosan 4-5 hónappal hosszabbítja meg a tüdőrákos betegek életét, sőt, egyes esetekben még ennél is sokkal többel, tették közzé egy konferencián a Kubai Molekuláris Immunológiai Központban. A hagyományos kemoterápiával ellenétben az oltóanyagnak kevesebb a mellékhatása, mivel a módosított fehérje csak a rákos sejteket támadja meg. Ez az első jóváhagyott vakcina a világon, habár több szer tesztelése is folyamatban van.

„Ez az első bejegyzett tüdőrák elleni oltás a világon.” – mondta Gisela Gonzalez, aki at 1992-ben kezdődött kísérleteket irányította. A gyógyszer más országokban még a klinikai kísérletek különböző szakaszaiban tart. Legközelebb valószínűleg Peruban törzskönyvezik majd, az év végére már elérhető lesz a lakosság számára.

Tania Crombet, a havannai molekuláris immunológiai központban végzett klinikai vizsgálatok igazgatója elmondta, hogy külföldieket is várnak Kubába a kezelésre. „Biztosítani tudjuk a gyógyszert bármely beteg számára, mert megvásárolható Kubában, a hatóságok engedélyezték, tehát az értékesítése engedélyezett.” A kubai állam által működtetett biotechnológiai szektorba tartozik mintegy 50 kutató és fejlesztő központ, és állítólag az egyik legfejlettebb a fejlődő világban.