A tüdőkapacitás csökkenése fokozódik a cukorbetegséggel

A lap áprilisi száma ezen felül tartalmazza az Amerikai Diabétesz Szövetség és a Kardiológai Alapítvány közös állásfoglalását, mely szerint szigorúbb célértékeket kellene kitűzni a vérzsírok (lipidek) számára, hogy csökkenteni lehessen a szív és anyagcsere eredetű egészség-kockázatokat. A tanulmány elsősorban az úgynevezett apolipoproteinek (ApoB) vizsgálatának szükségességére hívja fel a figyelmet, ami állítólag pontosabb mutatója a szívelégtelenségeknek, mint a koleszterin, vagy az LDL- (rossz) koleszterin.

A vizsgálat megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a cukorbetegség károsítja a tüdőt is, illetve a tüdőelégtelenség fokozódhat a diabétesz előrehaladásával. A csökkent tüdőfunkció emellett hozzájárulhat a cukorbetegség kialalakulásához illetve súlyosbíthatja annal lefolyását, siettetheti a halált.

A vizsgálat eredményei szerint a kettes típusú diabéteszben szenvedő emberek tüdőkapacitása gyorsabban csökken, mint az egészségeseké. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint hatására keményednek a tüdőszövetek,de az is elképzelhető, hogy a mellkasi és a hasi zsírszövetek mintegy körülzárják a tüdőt a cukorbetegeknél.

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy a tüdőelégtelenség diabéteszre gyakorolt hatásának fényében megkérdőjelezhetővé válik a belélegezhető inzulin alkalmazásának helyénvalósága, hiszen az előidézheti vagy fokozhatja a tüdő működési zavarait. Bár a közelmúltban az ilyen inzulinkészítmények gyártói közül néhány visszahívta a piacról termékeit a kedvezőtlen eladási számok miatt, számos cég tovább folytatja az értékesítést.

Az egyik vezető kutató, Dr. Fred Brancati szerint a tanulmány eredménye arra ösztönzi az orvosokat, hogy jobban ügyeljenek a diabétesz és a tüdő közötti összefüggések vizsgálatára, hiszen a kapcsolat szorosabb, mint azt sokan gondolták. A tanulmány hangsúlyozza a szívelégtelenségekkel összefüggő minden faktor számbavételének fontosságát, a helyes életmód szükségességét annak érdekében, hogy csökkenthető legyen a kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázata. A diabétesz a szívelégtelenség, a felnőttkori vakság, vesebetegség és a nem-traumatikus amputációk okozója lehet.