A trombózis akár halált is okozhat

A WHO képviselői szerint bár a mélyvénás trombózis – amely egy vénában képződő vérrög – kialakulási esélye egyébként csekély, de a veszély megnő, ha sokáig egy helyben, összegörnyedt testhelyzetben maradunk. Vannak, akik különösen veszélyeztetettek, genetikai hátterük vagy életmódjuk miatt.

Korábbi tanulmányok alapján az átlagnépesség körében a mélyvénás trombózis kialakulását 1 a 6000-hez teszik bármilyen négy óránál hosszabb utazás esetében. „Egy konkrét, repülővel utazó személy esetében a vérrög kialakulási esélye elenyésző. A probléma az, hogy emberek tömegei utaznak a repülőgépeken, így a rendkívül kicsi kockázati arány a nagyszámú utazóközönségre alkalmazva mindjárt akkora lesz, hogy a betegség a közegészségügy szintjén valódi problémát jelentsen.” – mondta Patrick Kesteven, a kutatásokban közreműködő angol orvos.

A genfi székhelyű Nemzetközi Légi Közlekedési Társaság szóvivője, Anthony Council elmondása szerint számos légi társaság tájékoztatja utasait a kockázatról. „Azoknak, akik a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak, azt tanácsoljuk, konzultáljanak orvosukkal, mielőtt repülőre szállnak.” – mondta a szóvivő.