A tőkehal segíthet a daganat elleni küzdelemben

”A daganatellenes tulajdonságokkal rendelkező természetes étrendi termékek vizsgálata egyre nagyobb figyelmet kap a rákkutatásban” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Hafiz Ahmed. ”Ezen anyagok hatásmechanizmusának megismerése olyan élelmiszerek kifejlesztését tennék lehetővé számunkra, amelyek a rákkezelésben és az immunterápiában is felhasználhatók.”

A rákbetegek többsége azért hal meg, mert a daganat áttétet képezve továbbterjed a környező szövetekre, és megszállja az ott lévő vér- és nyirokereket. A prosztatadaganat például jellemzően a csontokra, a tüdőre és a májra terjed át.

”Kutatásunk elsőként vizsgálta a bioaktív tőkehal TFD tartalmú glikopeptid terápiás hatását a prosztatadaganat terjedésének gátlásában” – magyarázta Dr. Ahmed. A TFD (Thomsen-Friedenreich diszacharid) antigén a hal fehérjében a normális emberi sejtekben rejtve van, a daganatos sejtek felületén azonban ki van téve, ezért a kutatók szerint kulcsszerepet játszhat a daganat terjedésében.

Az északi halfajták, mint a csendes-óceáni tőkehal, olyan glikoproteineket termelnek, amelyek nagy mennyiségű TFD antigént tartalmaznak, ez megóvja őket a fagytól. A kutatócsoport a TFD különleges formáját, az úgynevezett TFD100-at hozta létre a csendes-óceáni tőkehalból. Az állatkísérletekből kiderült, hogy a TFD100 a galektin-3-hoz kötődik, mely fehérje túlzottan kifejeződik a prosztatadaganatos sejtekben, és gátolja a kölcsönhatást a sejtek felszínén lévő TFD antigénnel. A galektin-3 lehetővé teszi a daganatos sejteknek, hogy a vérerek falára tapadjanak, és elpusztítja az aktivált T-sejteket is, azokat a fehérvérsejteket, amelyek segítik a daganatos sejtek terjedését a szervezetben, valamint az immunrendszer kijátszását. A kutatók kimutatták, hogy a TFD100 megakadályozza a daganatos sejtek megtapadását a vérerek falán, csökkenti a T-sejtek pusztulását, és serkenti az immunválaszt.

”Mivel a galektin-3 – TFD kölcsönhatás a legtöbb epiteliális daganat esetében kulcsszerepet játszik az áttét képződésében, ez a nagy affinitású TFD100 ígéretes áttét-gátló anyag lehet a különböző ráktípusok kezelésében” – összegezték eredményeiket a kutatók.