A tévézés növeli az elhízott gyerekek vérnyomását

Azoknál a gyerekeknél, akik napi több mint négy órát néznek tévét, háromszor nagyobb eséllyel alakul ki magasvérnyomás (másnéven hipertónia), azokhoz képest, akik naponta két óránál kevesebbet tévéznek.

„Szignifikáns összefüggés van a tévékészülék előtt eltöltött idő és az elhízás súlyossága, valamint a hipertónia között, az elhízott gyermekek körében.” – közölte Dr. Jeffrey Schwimmer (Californiai Egyetem, San Diego).

Számos vizsgálat talált már összefüggést a tévénézés és az elhízás között, ám ez az első olyan, amely a tévézés és a vérnyomás közötti kapcsolatot kutatta elhízott gyermekek és serdülők között.

Manapság egyre nő az elhízott gyermekek száma, amely növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. Ugyanilyen arányban emelkedik a magasvérnyomással küzdő kiskorúak száma is. A problémát gyakran nem diagnosztizálják ebben az életkorban, és ha nem derül ki, a magas vérnyomás szép csendben tönkreteheti a szerveket, főként a vesét.#img1#

Dr. Schwimmer, a san francisco-i University of California és a University of South Alabama kutatóival együttműködve 546 gyermeket és serdülőkorút vizsgált meg, akik 4-17 éves koruk között testsúlyuk miatt kerültek fogyási klinikákra 2003 és 2005 között. Megmérték a magasságukat és testtömegüket, melynek segítségével kiszámolták a testtömegindexüket (Body Mass Index = BMI), valamint folyamatosan mérték vérnyomásukat. A vizsgálatban résztvevő gyermekek átlagos BMI értéke 35,5 volt. Felnőtteknél 30-as BMI érték felett számít valaki elhízottnak.

A gyermekek és szüleik kiszámolták, mennyi időt töltenek el tévénézéssel, és egy orvos ezt ellenőrizte és meg is erősítette. A kutatók azt találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik napi kettő-négy órát néznek tévét, 2,5-szer nagyobb eséllyel alakul ki magasvérnyomás, azokhoz képest, akik napi két óránál kevesebbet ülnek a tévé előtt. Azoknál, akik napi több mint négy órát tévéznek, 3,3-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki hipertónia.

A cikk írói szerint a vizsgálat figyelmezteti a szülőket, hogy csökkentsék gyermekük tévénézéssel eltöltött idejét, főként, ha már el vannak hízva vagy már magas a vérnyomásuk. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a gyerekeknek maximum napi két órát kellene tévét nézni.

Az amerikai gyermekek 17 százaléka elhízott az amerikai Egészségügyi Minisztérium járványügyi közponjának adatai szerint.