A tetoválások elrejtik a melanómákat!

A JAMA Dermatology legutóbbi számában a német Laserklinik Karlsruhe kutatói Dr. Laura Pohl vezetésével egy fiatalember esetére hívták fel a figyelmet, akinek az egyik tetoválása alatt lévő meglévő színes bőrlézióban fejlődött ki melanóma a lézeres tetoválás-eltávolítás során illetve az eljárás szakaszai között. Az angol nyelvű szakirodalom tizenhat olyan esetről számol be, amikor melanóma alakult ki tetovált bőrfelületen.

„Általánosságban azt tanácsoljuk, hogy soha ne helyezzenek el tetoválást pigmentált léziókra. Ha mégis megteszik, a tetoválást soha nem szabad lézerrel kezelni” – javasolják a német kutatók.

Az amerikai bőrgyógyászok is egyetértenek ezzel az irányelvvel. Dr. Hooman Khorasani, a New York-i Icahn Orvostudományi Egyetem szakértője elmondta, hogy a melanómák ötven százaléka meglévő anyajegyekben alakul ki. A tetoválással eltakart anyajegyek ellenőrzése sokkal nehezebb, mivel a tetoválótinta elfedi az anyajegyet, és akadályozza a diagnosztikai eszközök használatát.

A tetoválás eltávolítása is megnehezítheti a melanómaszűrést, mert amint elkezdik a lézeres eltávolítást, az eljárás a melanóma sejtekben lévő pigmentet, az úgynevezett melanocitákat is eltávolítja. Így az orvos az elméletileg kimutatható rendellenes pigmenteket nem tudja olyan könnyen észlelni. Ez az oka annak, hogy a melanóma bizonyos altípusai, az amelanotikus melanómák olyan veszélyesek és agresszívak.