A tesztoszteronpótlás jót tesz az alacsony tesztoszteronszintű idős férfiaknak

A tesztoszteronhiány egyre gyakoribbá válik az életkor előrehaladtával, 70 éves korban az aránya 18 %, állítja mindkét tanulmány egyik társszerzője, Farid Saad a berlini Bayer Schering Pharma munkatársa. Az alacsony tesztoszteronszintet összefüggésbe hozzák a metabolizmussal – metabolikus kockázati faktorok csoportja, mely növeli a szívbetegségek, az agyi érkatasztrófa és a cukorbetegség esélyét – és más egészségügyi problémákkal, mint pl. a csontritkulás, izomsorvadás, depresszió és a nemi vágy csökkenése. Az idősebb férfiaknál alkalmazott hormonpótlás előnyei és kockázatai még nem láthatók világosan.

Saad kutatása kimutatta, hogy  a hormonhiányos vagy alacsony tesztoszteronszintű férfiak tesztoszteronszintjének helyreállítása jelentős fejlődést mutatott a metabolizmus faktorai tekintetében. A kezelés egy éven át tartott, a betegek injekció formájában kapták a hormont, mely egyelőre nem kapható az Egyesült Államokban.

A kísérletben résztvevő 95 férfi mindegyike (34 és 69 év közöttiek) metabolizmusban szenvedtek. A diagnózis felállításához a következő 5 rizikófaktorból háromnak kell jelen lennie: megnövekedett derékbőség (hasi zsírréteg), alacsony HDL-kolesztertin szint, magas trigliceridszint, magas vérnyomás és magas vércukorszint.

Az első tanulmány kimutatta, hogy a tesztoszteronkezelés jelentősen csökkentette a derékbőséget, a teljes koleszterinszintet, az LDL-koleszterin szintjét, a trigliceridet, a testtömeg-indexet. A kezelés hatására nőtt a „jó” koleszterin szintje. A javulás megmaradt 12 hónapon túl is, ami azt jelzi, hogy az előnyök hosszabb távon is fennmaradnak, mondta Saad.

A második tanulmányban a kutatók három csoportra osztották a kísérlet alanyait: az 57 év alattiak csoportjára, az 57-63 év közöttiekre és a 63 éven felüliekre. A legidősebb férfinál ugyanolyan javulás mutatkozott, mint a legfiatalabbnál. Továbbá megfigyelték a kezelés előtti tesztoszteronhiány mértékét is. Ennek szintje nem befolyásolta az eredményeket. „Ennek alapján úgy véljük, ha egy idősebb férfi tesztoszteronhiányban szenved, megéri kezelni.”