A testmozgás rossz hatással van a prosztatarákra?

 

„A kísérltünk eredményei lehetővé tehetik, hogy a jövőben jobban és hatékonyabban kezelhessük a prosztata rákban, és más rákban szenvedő betegeket.” – mondta Lee Jones, a kutatás vezetője, és az amerikai Duke Egyetem professzora.

A kutatás során, 50 egér lágyékába ültették be a prosztata tumort, majd egyik felüket olyan ketrecbe tették, ahol volt egy kerék, amiben kedvükre futhattak, másik felüket pedig olyanba, amiben nem volt. Mindegyikük ugyanazt ette. A sportoló egerek naponta megközelítőleg fél km-et futottak minden nap.

Jones elmondta: „Azoknál az egereknél, akik mozoghattak, kétszer olyan gyors prosztata tumor nöekedést figyeltünk meg, mint azoknál akiknek nem volt meg a lehetőségük a mozgásra.”

Az alacsony véráramlás elérése a tumorban talán segítene a kezelésben, és így a kemoterápiás sugárzást is jobban meg lehetne osztani. A tudósok most egy megerősítő kutatást folytatnak szitén egereken, akiknek már közvetlenül a prosztatájukba ültetik be a tumort, így érve el egy jobb szimulációját az emberi prosztata ráknak.

A kutatók egyelőre óva intik a férfiakat attól, hogy abbahagyják a testmozgást azért, mert attól félnek, hogy kialakul, vagy rosszabodik prosztata rákjuk.