A testmozgás a prosztatarák gyorsabb növekedését okozhatja

„Egereken végzett kísérletünk kimutatta, hogy a testedzés jelentősen gyorsította a tumor növekedését.” – mondta Lee Jones, a Központ kutatója. „Úgy gondoljuk, ez hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a jövőben jobb gyógyszeres kezelési modelleket dolgozzunk ki a prosztatarák és más daganattípusok kezelésére is.” Az eredményeket San Diegóban, a Amerikai Rákkutatási Szövetség éves ülésén tették közzé április 13-án.

A kutatók 50 egérbe ültettek be prosztata daganatot, majd az egerek felét olyan ketrecbe tették, ahol különböző kerekeket használhattak. Az állatok másik felének ketrecében nem voltak ilyen eszközök. Az összes egér ugyanazt a táplálékot kapta. A kerékkel ellátott ketrecekben az egerek átlagosan 250 métert tettek meg egy nap. Jones elmondása szerint azoknál az egereknél, melyeknek lehetőségük nyílt a testedzésre, nagyjából kétszer olyan sebességgel nőtt a daganat.

A kutatók pontosan tudják, hogy a kemoterápiás és sugárkezeléses szerek daganathoz juttatásának nehézsége rejtőzhet a gyenge vérkeringésben, így ezek az eredmények utat mutathatnak az eredményesebb kezelésekhez. Jonesék azon tűnődnek, összekapcsolhatják-e a kemoterápiát, a hormonkezelést vagy a besugárzást a testedzéssel, hogy maximalizálják a hatékonyságukat. A kérdést további kísérletek során igyekeznekk megválaszolni.

A kutatók szeretnék felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy ne hagyják abba a testedzést csak azért, mert félnek a ráktól. „Az egerek nem részesültek semmilyen kezelésben, a kísérlet kedvéért hagytuk, hogy a daganatok ellenőrzés nélkül növekedjenek. – mondta a Duke urológusa, Freedland, majd hozzátette – A betegekkel ugyanez nem történhet meg.” Az aggodalom eloszalatása végett gondoljunk arra, mennyi pozitív hatással bír a testmozgás pl. a keringés, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és más krónikus állapotok esetében.

„A tanulmány által bepillanthattunk abba, hogy mely sejtútvonalakat befolyásolja a testedzés, és ezáltal közelebb kerülhetünk az előnyök kiaknázásához” – mondta MIchael Potter, a Duke orvostanhallgatója. „Reméljük, hogy ezen ismeretek birtokában növelhetjük a gyógyszerek hatékonyságát, és csökkenthetjük a káros mellékhatásokat.”