A terhességi cukorbetegség visszatér

Darios Getahun, az amerikai Kaiser Permanente munkatársa csoportjával 78 ezer terhes nő adatait elemezte, akiket 1991 és 2008 között a szervezet dél-kaliforniai, pasadenai egészségügyi központjában kezeltek.

65 ezer nőnél az első két, 13 ezer nőnél pedig az első három terhesség adataival rendelkeztek az összevetéshez. Mint az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban írták, a nők mintegy négy százalékánál alakult ki terhességi cukorbetegség első várandósságuk alatt.

A kutatók megállapították, hogy ezeknél a nőknél tizenháromszor nagyobb volt a valószínűsége, hogy a második terhesség alatt is diabétesz fejlődik ki náluk. A harmadik állapotosság során azoknál, akik előző két terhességükben érintettek voltak a terhességi cukorbetegségben, huszonhatszoros volt a diabétesz újbóli megjelenésének esélye.

Az amerikai szülész-nőgyógyász kollégium és a diabéteszesek szövetsége azt ajánlja a kockázati csoportba tartozó nőknek, hogy változtassanak étrendjükön, csökkentsék túlsúlyukat és mozogjanak többet.