A terhesség növeli a stroke kockázatát

Világszerte a magas vérnyomás a vezető oka anya és a magzat halálának. A terhesség során létrejövő magas vérnyomás tünetcsoportok közé tartozik a pre-eklampszia, az eklampszia, és a HELLP (a vörösvértestek pusztulása, emelkedett májenzimek, alacsony vérlemezkeszám). A pre-eklampszia egy több szervre kiterjedő rendellenesség, ami magas vérnyomásból, és fehérjevizelésből áll. A kezeletlen pre-eklampszia súlyos szövődményeket von maga után, ami mind az anyára, mind a gyermekre végzetes lehet.

Súlyos pre-eklampszia során csökken a vizelet mennyisége, tüdővizenyő jön létre, májelégtelenség, alacsony vérlemezkeszám véralvadási zavarokkal, illetve a mentális állapot is megváltozik. A tünetek fejfájásban, kábultságban, látótér-kiesésben, vakságban, vagy rohamokban nyilvánulhatnak meg, de jelentkeznek más központi idegrendszeri jelek is. Súlyosbodás az állapot eklampsziába, vagy HELLP-be megy át. Eklampsziáról akkor beszélünk, ha rohamok vannak jelen, vagy kóma alakul ki. A HELLP a vérzés, a májelégtelenség, illetve a magas vérnyomás következményei dominálnak.

A magas vérnyomáshoz köthető tünetcsoportok jelentkezése az orvosok részéről, azonnali és agresszív beavatkozást igényelnek, ugyanis az állapot igen gyorsan jut el végkimeneteléig.