A tejtermékek nem ártanak a szívnek

”A tejtermékek nagyon összetett anyagok” – nyilatkozta a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases online kiadásában megjelent tanulmány szerzője, Stella Aslibekyan, a Brown University kutatója. ”Teljességükben vizsgáltuk a szívroham kockázatát és a tejtermékeket, és kiderült, hogy az eredmény nulla. Talán nem ott van a bizonyíték.”

Aslibekyan nem állítja, hogy a telített zsírok ártalmatlanok, viszont úgy véli, hogy a tejtermékekben lévő más tápanyagok védő hatást gyakorolhatnak a szívbetegség ellen. E jótékony hatású tápanyagok közé tartozik a kalcium, a D-vitamin, a kálium, a magnézium és a konjugált linolsav.

A kutatás során Aslibekyan munkatársaival 3630 középkorú Costa Rica-i férfi és nő adatait vizsgálta, akik 1994-től 2004-ig egy epidemiológiai tanulmányban vettek részt. Az eredményekből az derült ki, hogy a szívrohamon átesett alanyok tejtermék fogyasztása nem tért el szignifikáns mértékben azokétól, akiknek nem volt szívrohama. Még a legnagyobb fogyasztók esetében sem találtak jelentős összefüggést a tejtermékfogyasztás és a szívroham kockázata között. A legnagyobb mennyiség a vizsgált személyek esetében napi 593 gramm tejtermék volt. Akkor sem mutattak ki összefüggést a tejtermékfogyasztás és a szívroham kockázata között, amikor más kockázati tényezőket, köztük a dohányzást, a derék-csípő arányt, az alkoholfogyasztást és a testmozgást is figyelembe vették.

Baylin a tejtermékek összetettségét a tojáséhoz hasonlítja, amely régebben magas koleszterintartalma miatt sok fogyasztó számára okozott aggályokat, mára azonban ennél összetettebb módon tekintenek rá a benne rejlő egyéb védő hatású tápanyagoknak köszönhetően.