A tejfogyasztás és a veserák összefügg?

Dr. Nicholas Timpson, a Bristoli Egyetem genetikai epidemiológiával foglalkozó óraadója, egy vizsgálat során nem talált semmilyen összefüggést a tejfogyasztás és a rák kockázatának emelkedése között.

A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention májusi számában közölt tanulmány során egy genetikai markert használtak, melynek segítségével cáfolták a témában korábban tett felvetéseket.

A kutatók egy széleskörű vizsgálat keretében közép-kelet-európai kórházak beteganyagát vizsgálták 1999 és 2003 közöttről, a fókuszban a laktóz-intoleranciát meghatározó gén, az MCM6 egyes variánsai voltak. A felnőtt tejivók között a tejet nem ivókkal szemben 35%-kal nőtt a veserák kialakulásának esélye, azonban az egyes variánsokat figyelembe véve már semmilyen összefüggést nem kaptak. Azonban a tanulmány eredményét nagyobb beteganyag bevonásával ellenőrizni kell.

Dr. Johanna Lampe, a Cancer Epidemiology című, az Amerikai Rákkutató Társaság által gondozott lap szerkesztőségi tagja szerint a tanulmány jól példázza a diétás szokások és a rák összefüggésének összetettségét. A tanulmányban nem érintett Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa megjegyezte, hogy az egyes emberek étrendje eltérő mintázatot mutat, és nem lehet eltekinteni az életmódbeli sajátságoktól sem.