A tejfogyasztás elősegíti a fogyást

A mostani kutatásban összesen 300 túlsúlyos férfi és nő vett részt. A 40 és 65 év közötti önkéntesek két éven keresztül alacsony szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú, illetve mediterrán étrend szerint étkeztek.

Függetlenül a diétás módszertől a kutatásban részt vett önkéntesek közül azok, akik a legtöbb tejet és tejterméket fogyasztották két év alatt összesen hat kilótól szabadultak meg. Azok azonban, akiknek napi kalciumbevitele csak 150 milligramm körül mozgott csak mintegy három kilót tudtak leadni.

A kutatási adatok alapján a kalciumbevitelen kívül a vér D-vitamin szintje is jelentősen befolyásolja a fogyókúrás módszerek sikerességét. Minél magasabb ugyanis a vér D-vitamin szintje, annál több plusz kilótól tudunk megszabadulni.

”A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását és a napfényen kívül tejből, zsíros halakból és tojásból juthatunk hozzá a legkönnyebben. A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű D-vitamint, pedig mint látjuk még a fogyókúránkban is segíthet” – nyilatkozta Dr. Danit Shahar, a Ben-Gurion Egyetem kutatója. ”A diétás módszertől függetlenül nagyon fontos, hogy elegendő D-vitamint fogyasszunk, hiszen ezzel segítjük a fogyási folyamatot.” – tette hozzá.

A kutatás részletes leírása az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban olvasható.