A teherszállító sofőrök tüdőrákosak lesznek?

Azokban a sofőrökben a legnagyobb a rák kialakulásának az aránya, akik rövid távú szállításokat és kézbesítéseket végeznek, beleértve például a kikötői konténerek rakodását vagy a teherszállító vállalatok dolgozóit. Dokkmunkásokban szintén nagyobb a betegség kockázata.

A hosszabb távon fuvarozó sofőrökben valószínűleg azért kisebb a rizikó, mert valamelyest védettek a kipufogógázzal szemben, amikor becsukják az ablakokat, ellentétben a rövid távon dolgozókkal, akik gyakran lehúzva tartják az abalkaikat és így közvetlenül éri őket a kipufogógáz. A tanulmány kimutatta, hogy a friss – a levegőbe újonnan bekerült – részecskék nagyobb valószínűséggel okoznak mutációkat a DNS-ben.#img1#

A vizsgálat – amelyet a Kaliforniai Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói 31135 munkáson végeztek – a teherfuvarozó iparágon belül nyolc különböző foglalkozást hasonlított össze, beleértve az adminisztratív munkakörben dolgozókat is. Ezek közül bizonyos kategóriákban magasabb tüdőrák előfordulást észleltek. A szerzők egy korábbi tanulmányban a teherfuvarozó iparág dolgozóit az átlagpopulációhoz hasonlították és akkor is nagyobb rákarányt találtak az iparban dolgozók között.

A kipufogógáz finom szemcséi behatolnak a tüdő szövetébe, felhalmozódnak a tüdőben és a nyirokcsomókban. Nagy koncentrációban légúti megbetegedéseket okoznak, rosszabbodhat az asztmás, szívbeteg és tüdőtágulásos betegek állapota. A kipufogógáz tartós belégzése krónikus obstruktív tüdőbetegséghez, valamint tüdőrákhoz vezethet.