A szterolok veszélyesek lehetnek az egészségre?

Az aorta billentyű meszesedés (AS) oka a koleszterin felhalmozódása az aorta és a bal kamra közötti billentyűben. Ez akadályozza a vérkeringést, így a szívre nagyobb terhelés hárul. A 65 év felettiek kb. 2 %-a, a 85 évnél idősebbeknek pedig az 5 %-a szenved ebben a betegségben. A társadalom öregedésével a probléma növekvő tendenciát mutat. #img1#

A növényi szterolok meggátolják a koleszterin felszívódását. Az ehhez hasonló kiegészítőket gyakran használják a koleszterinszint csökkentésére. Bár a növényi szterol gyengén szívódik fel, bekerülhetnek a szervezetbe. Satu Helske és munkatársai ezért azt vizsgálták, felhalmozódhatnak-e az aortabillentyűkben. 82 súlyos AS-es beteg vérmintáit gyűjtötték össze, illetve 21 műtéten átesett beteg aortabillentyűit. Azt vették észre, hogy a nem-koleszterin szterolok felhalmozódhatnak az aortabillentyűkben, a vérben található szintjüknek megfelelő arányban.

Az eredmények arra utalnak, hogy a hasznos növényi szterolok növelhetik az AS kialakulásának kockázatát, habár több tanulmányra lesz szükség, például annak megállapítására, hogy az étkezési szterol illetve a táplálékkiegészítő termékek hatása eltérő-e.