A szteroid-spray növeli a cukorbetegség kockázatát

A montreali intézet munkatársai szerint a belélegzett kortikoszteroidok a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növelik, ami mindenesetre megkérdőjelezi a gyógyszer létalapját a krónikus légúti betegségek, illetve részben az asztma esetén.

A tanulmányvezető Dr. Samy Suissa szerint a speciális, porított formában forgalmazott szer egyértelműen hatásos asztma kezelésében, azonban már kérdéses krónikus légúti betegségekben, ahol viszont magasabb dózisokat vetnek be. A tablettás kiszerelésű szteroidokat illetően régóta ismert, hogy fokozzák a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Suissa és munkatársai az American Journal of Medicine oldalain közölt tanulmány során a québeci egészségügyi adatbázis tanulmányozásával 400 ezer betegre kiterjedő elemzést végzett el. A vizsgálat asztmás és krónikus légúti betegségben szenvedő betegek között a belégzés során adagolt kortikoszteridok cukorbetegség-keltő hatását célozta: megállapították, hogy a spray évente mintegy 34 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ugyan ez nem tűnik soknak (1000 emberből 14 helyett 19 érintett), azonban a teljes populációra vetítve már igen jelentős az eltérés, mely fontos népegészségügyi problémákat vet fel.

A kortikoszteroidok élettani hatása, hogy nagy dózisban növelik a vércukorszintet, ami hosszabb távon cukorbetegség kialakulásához vezet.