A sztatinok nem csökkentik a bőrrák kockázatát

A csapat Michael Simon vezetésével a Női Egészség Mozgalom (WHI) adatait használta fel munkája során. A felmérést az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kezdte meg először 1991-ben az idősebb nők problémáinak feltárására, különös tekintettel a csontritkulásra, a keringési betegségekre és leginkább a rákra.

A sztatinok egyfajta gyógyszerek, melyeket a koleszterinszint csökkentésére használnak. Annak az enzimnek a működését befolyásolják, melyek a felhalmozódást segítik elő. Azért írják fel a betegeknek, hogy megelőzzék a plakkok keletkezése miatt kialakuló szívinfarktust és az agyvérzést. Az elmúlt jó néhány évben néhány kísérletből az derült ki, hogy a sztatinok a bőrmintákon elpusztították a daganatos sejteket, ezért néhányan azt gondolták, hogy segítségükkel megelőzhető a bőrrák. Az új kutatás szerint viszont ezek a feltételezések erősen spekulatív jellegűek.

A WHI-nek jelenleg több mint 120 000 nő adata áll a rendelkezésére. Simon ezeket elemezve felfedezte, hogy a kutatás mintegy 12 éves időtartama alatt 8800 európai származású nő szedett sztatinokat, míg 111 000 társuk nem. A sztatint szedők közül 89-nél alakult ki a bőrdaganat leggyilkosabb változata a melanóma, míg a többiek közül 1111-en betegedtek meg hasonlóan. Mindkét csoportnál az arány nagyjából 9 a 10 000-hez. A sztatin típusa sem befolyásolta az eredményeket. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a sztatinok miatt nem csökken a bőrrák esélye, legalábbis a fehér bőrű nők körében. Úgy vélik, hogy további kutatások alapján kifejleszthető lenne egy hatásos terápia az ilyen rákfajtákra.