A sztatinok csökkentik a szívbetegek depresszióját

Dr. Mary Whooley, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora, a tanulmány szerzője a kutatás során összesen 965 szívbetegséggel küzdő pácienst vizsgált a depressziós tünetek tekintetében, és megállapította, hogy a koleszterin csökkentésére használatos sztatinokat szedő betegek esetében sokkal kisebb mértékben jelentkeztek a depresszió jellemző tünetei. Az elsődleges vizsgálatokat követően a kutatók a 776 nem depressziós pácienst további hat éven át megfigyelés alatt tartottak. A vizsgált személyek közül 520-an használtak koleszterincsökkentő sztatinokat, 256-am pedig nem.

A sztatinokat szedő páciensek mindössze 18,5 százalékánal jelentkeztek a depresszió tünetei, míg a nem gyógyszerezett betegek 28 százaléka lett depressziós. Ez azt jelenti, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszert használó betegek 38 százalékkal kisebb valószínűséggel lettek depressziósak a gyógyszert nem szedő társaiknál.

A vizsgálatok során idővel fokozatosan egyre szignifikánsabb volt a különbség a két csoport között, tehát a sztatinokat szedő páciensek idővel egyre kisebb valószínűséggel lettek depressziósak, míg a sztatinokat nem szedő szívbetegek körében idővel egyre nagyobb eséllyel alakult ki a depresszió. ”Mindebből arra lehet következtetni, hogy a sztatonoknak valamiféle hosszútávú védőhatásuk van a depresszió ellen” – mondta Dr. Whooley.

Dr. Whooley tanulmányának részleteit a Journal of Clinical Psychiatry folyóirat legfrissebb számában publikálták.