A sztatinok csökkentik a béldaganatok kockázatát

Az eredmények alapján a sztatinok átlagosan 57 százalékkal csökkentették a betegség valószínűségét. A nagyobb dózisú koleszterincsökkentőt szedő betegekben pedig a kockázat több mint 80 százalékkal esett vissza.

A Norfolk and Norwich Egyetemi Kórház kutatása arra utal, hogy amennyiben az eredmények a további kísérletek is megerősítik, a gyógyszerek kis költséggel és hatékonyan enyhíthetik a rák az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhét. Bár a kutatók hangsúlyozták, hogy kutatásuk szűk körű volt, az eredmények mindenképpen jelentősek lehetnek a gyakran halálos kimenetelű betegség megelőzésében.

Magyarországon évente körülbelül 5000 új béldaganatos esetet diagnosztizálnak, és a betegség halálozási aránya magas. A halálos kimenetel gyakran annak köszönhető, hogy a betegek nem vesznek tudomást a figyelmeztető jelekről, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már továbbterjedt.

Az eredményekből az derült ki, hogy a sztatinok a béldaganat előfordulásának jelentős csökkenésével állnak összefüggésben. A kutatók azt feltételezik, hogy a magas koleszterinszint szerepet játszhat a daganat kialakulásában, ezért a gyógyszer napi alkalmazása hatékony megelőző hatást gyakorolhat.

A British Medical Journal Gastroenterology szaklapban megjelent tanulmányhoz 101 daganatos beteget és 132 egészséges felnőttet vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a sztatin szedése 57 százalékkal csökkentette a daganat kialakulásának kockázatát. A védettség mértéke attól függ, mennyi ideig és milyen dózisban szedték a gyógyszert. A sztatinok általános napi adagja 40 milligramm, de az ennél magasabb dózis 80 százalékkal csökkentette a betegség kockázatát.

Brit rákszakértők úgy vélik, hogy az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a sztatinok szerepet játszhatnak a prevencióban, ezért további kutatásokat sürgetnek a lehetséges egészségügyi előnyök kimutatására.