A szívroham utáni szexről

A javaslatot az Amerikai Szív Társaság és az Európai Kardiológiai Szövetség közös közleményeként publikálták. A közelmúltban egy tanulmány eredményei alapján gyakori a szívroham utáni szorongás a szexuális életre vonatkozóan, és elsősorban a nőkre jellemző. „A páciensek aggódnak és félnek, hogy a szex újabb szívproblémához vezethet, de szégyenérzet miatt nem mernek erről beszélni az orvossal” – fogalmazott a közleménnyel kapcsolatos kutatást vezető Elaine Steinke, a kansas-i Wichita Állami Egyetem professzora.

Tiny Jaarsma, a svéd Linköping Egyetem szakértője szerint több tényező is az akadálytalan orvos-beteg kommunikáció útjában áll. „Az egészségügyi dolgozók egy része azt hiheti, hogy a páciens nem akarja hallani ezt az információt, de kutatásunk szerint mindenki számára sokkal könnyebb, ha ő maga hozza föl a témát, és nem a beteg kérdéseire vár” – mondta Jaarsma, aki szerint semmiképpen sem szabad elkerülni a testi-lelki egészség szempontjából egyaránt fontos információcserét.

Az új ajánlások szerint az orvosoknak a következőképpen kellene cselekedniük.

–          Rutinszerű ellenőrzés a kontrollvizsgálatok során, hogy a szívrohamon átesett páciens szervezete megfelelően regenerálódott-e a szexuális tevékenységhez való visszatéréshez.

–          Olyan tanácsadás, amely megfelel a páciens egyéni szükségleteinek és egészségügyi állapotának.

–          Beszélgetés az ajánlott pozíciókról, a közösülés nélküli szexről, a szexuális élethez való visszatérés idejéről – nemtől, kortól és irányultságtól függetlenül.

Bizonyos esetekben terheléses vizsgálat végzése lehet indokolt annak meghatározására, hogy a beteg megfelelő állapotban van-e a szexuális élethez, illetve olyan mozgásformák végzése, mint a tempós séta segíthetnek a szervezetet előkészíteni az igénybevételre. A szakértők azt is hozzátették, hogy a házasságon kívüli szex egészségügyi kockázatot jelenthet a stressz révén.