A szívritmuszavarért felelős molekula

Amikor a vérben hirtelen esik a káliumszint, szívritmuszavar alakul ki. A veszélyes jelenség 30 éve ismert, azonban mostanáig annak molekuláris háttere nem volt világos. Haijun Chen, az Albany Egyetem élettani munkatársa, kutatásai során a szívizomban egy kis molekulát talált, mely a káliumionok transzportjáért felelős: ez a csatorna vesztheti el szelektivitását, ami szívritmuszavarban nyilvánul meg.

A kálium egy olyan elem, mely igen fontos az izom-összehúzódás szempontjából. A normális szívverés kialakulásához az ion megfelelő szintje szükséges. Ugyanakkor Dr. Chen felhívja arra is a figyelmet, hogy a káliumegyensúlyt számos gyógyszer befolyásolja, ezáltal kockáztatva a beteget, hogy ritmuszavar fog kialakulni. Például a daganatos betegek kemoterápiája gyakran fejt ki mellékhatást a vasén, mely káliumvesztést eredményez, ezáltal csökkentve a vérben a kálium szintjét.

Dr. Chen további munkája során olyan molekulákat tervez megvizsgálni, melyek védőhatást fejthetnek ki szívinfarktus, illetve szélütés (stroke) okozta szövetkárosodással szemben.