A szívritmuszavar növeli a veseelégtelenség kockázatát

A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem és a Kaiser Permanente észak-kaliforniai részlegének kutatói most azt mutatták ki, hogy a veseelégtelenség kockázata nagyobb az olyan krónikus vesebetegségben szenvedő emberek esetében, akik az egyik leggyakoribb szívritmuszavarban, pitvarfibrillációban is szenvednek.

A Circulation folyóiratban megjelent kutatás során 206 229 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteget vizsgáltak. A körülbelül ötéves utánkövetés alatt körülbelül 16 400 betegben alakult ki pitvarfibrilláció, és akikben kialakult, 67 százalékkal volt nagyobb a végstádiumú veseelégtelenség kifejlődésének valószínűsége, mint azokban a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegekben, akikben nem jelentkezett pitvarfibrilláció.

”Ez a kutatás korábbi ismereteinket bővítette azáltal, hogy kimutatta, a pitvarfibrilláció rosszabb veseprognózissal hozható összefüggésbe az alap veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében” – foglalta össze az eredményeket Nisha Bansal, az egyetem nefrológusa.

”Eddig nem sokat tudtunk a pitvarfibrilláció hosszú távú hatásáról a veseelégtelenség alakulásának kockázatára a krónikus vesebetegekben” – tette hozzá a tanulmány vezető szerzője, Alan S. Go. ”A mostani kutatás ezt a hiányt pótolja, és fontos következményekkel járhat a klinikai gyakorlatra is azáltal, hogy jobb prognosztikus információval szolgál, és elősegíti a későbbi kutatásokat azzal kapcsolatban, hogyan lehet javítani a kimenetelt e magas kockázati csoportban.”