A szív védelmével csökkenthető a rák esélye

Azok az emberek, akik odafigyelnek a szívük egészségére, jó eséllyel elkerülhetik rákos megbetegedéseket. Akik nem dohányoznak, és odafigyelnek a testtömeg-indexük (BMI) valamint a vérnyomásuk alakulására, azoknál jóval kisebb a rák kifejlődésének rizikója, állították a chicagói Northwestern Egyetem kutatói az Amerikai Szív Szövetség (AHA) éves konferenciáján.

”Véleményem szerint az orvosoknak ideje felismerni, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a prevencióra” – mondta Laura J. Rasmussen-Torvik, az Egyetem Feinberg Orvosi Karának docense. Hasonló véleményen van Dr. Tara Narula, a New York-i Lenox Hill Kórház kardiológusa, aki szerint a páciensek korai figyelmeztetésével akár a két legnagyobb egészségügyi veszélyforrást, a szívbetegségeket és rákos megbetegedéseket is meg lehetne előzni.

”Az emberek általában tisztában vannak azzal, hogy az egészséges életmóddal megelőzhető a szívbetegségek, illetve a rák kialakulása, de nem ismerik konkrétan a rizikófaktorokat” – véli Dr. Harmony Reynolds, a New York-i Egyetem Kardiovaszkuláris Klinikai Kutatóintézetének igazgatója.  A kísérlet során a kutatók több mint 13 000 egészséges egyén egészségi állapotát követték nyomon 13 éven keresztül. A tanulmány alapján hét alapvető, az egészséggel összefüggő tényezőt vettek figyelembe az orvosok: a dohányzás mellőzését, a normális testtömeg-indexet, a fizikai aktivitást, az egészséges táplálkozást, valamint a megfelelő koleszterin- és vércukorszintet, illetve vérnyomást.

Az 1987 és 2006 közötti időszakban több mint 1 800 páciens esetében alakult ki valamilyen rákos megbetegedés, ezek között volt prosztata-, mell-, tüdő- valamint vastagbélrák. A tanulmány eredményeit vizsgálva a kutatók megállapították, hogy minél több egészségre jellemző tényező volt jellemző egy adott páciensre, annál kisebb valószínűséggel fejlődött ki nála rák.

Azokhoz viszonyítva, akikre egy tényező sem volt jellemző, a mindössze csak egy faktorral rendelkező páciensek 20 százalékkal kisebb eséllyel lettek rákosak, a két faktorral rendelkezők viszont már 22 százalékkal, míg azoknál a pácienseknél, akik öt-hét faktorral is rendelkeztek, már 38 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki valamilyen rákos megbetegedés.