A szájüregből korán kimutatható a hasnyálmirigyrák

A megfigyelés azonban egy fontos kérdést vet fel: a hasnyálmirigyrák váltja ki a személy szájüregi baktériumflórájának változásait, vagy maguk ezek a változások váltják ki a betegség kialakulását?

A Gut szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmányt készítő Dr. James J. Farrell, a Kaliforniai Egyetem kutatója elmondta, hogy egyelőre nem tudják megadni a választ erre a kérdésre, az azonban biztos, hogy ez a kutatás mutatta ki elsőként, hogy a szájüregi baktériumflóra elemzése olyan eltérések kimutatását teszi lehetővé, amelyek egy olyan mechanizmusra utalhatnak, ami kiválthatja a hasnyálmirigyrák fejlődését.

A kutatást azonban a terület Szent Gráljának keresése motiválta, vagyis egy olyan teszt kifejlesztése, amellyel korán ki lehet mutatni a betegséget, mert a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatban általában az a legnagyobb probléma, hogy csak késői stádiumban derül ki. A betegek csupán 15 százalékát sikerül olyan stádiumban diagnosztizálni, amikor még van lehetőség műtétre. A többség számára tehát marad a kemoterápia, erre azonban nagyon alacsony arányban reagálnak. Farrell szerint a kutatás a későbbiekben olyan nem invazív és széles körben alkalmazható módszerhez kifejlesztéséhez vezethet, amellyel elérhető a korai diagnosztizálás.

A kutatócsoport 10 rákbeteg nyálmintájának felhasználásával vizsgálta a szájüregi baktériumflóra és a hasnyálmirigyrák lehetséges összefüggését. A szájüregben körülbelül 700 baktériumfaj él, melyek némelyike fogágy-gyulladást okozhat. A rákbetegek 31 olyan baktériumfajt hordoztak, amelyek nem voltak jelen a vizsgált egészséges alanyok mintáiban. Ugyanakkor a rákbetegekben 25 másik baktériumfajta nem fordult elő, amelyek az egészségesek nyálmintáiban jelen voltak.

A hasnyálmirigyrákos és az egészséges személyek mintáinak összehasonlításakor az derült ki, hogy két baktériumfaj, a Neisseria elongata és a Streptococcus mitis sokkal nagyobb valószínűséggel fordult elő az egészségesek szájüregében, mint a daganatos betegekében. A Granulicatella adjacens faj szintje viszont a betegekben bizonyult magasabbnak. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegekben is eltért a baktériumflóra összetétele az egészségesekétől.