A súlycsökkentő műtét gyógyíthatja a diabéteszt

Az Archives of Surgery című szakfolyóiratban közzétett elemzés szerint tíz páciens közül nyolc abbahagyhatja a vércukorszintje csökkentésére szolgáló gyógyszere szedését, miután súlycsökkentő műtéten esett át. ”A sebészetet az elhízott emberek körében a diabétesz elsővonalbeli terápiájának kellene tekinteni” – vélekedett Jon Gould sebész, aki a Wisconsini Egyetemen a testsúlycsökkentő műtétek programját vezeti, és a mostani tanulmányban nem vett részt.

Rick Meijer kutatásvezető, az amszterdami Vrije Egyetem munkatársa és csoportja kilenc korábbi tanulmány adatait tekintette át, amelyekben súlycsökkentést célzó gyomorműtéten átesett emberek sorsát követték nyomon. A követés időtartama mindegyik tanulmány esetében legalább 12 hónap volt. Nyolc tanulmányban kis számú – 23 és 177 közötti – páciens vett részt, a kilencedikbe pedig 82 ezer pácienst vontak be.

A gyomor bypass műtétek után az emberek 83 százaléka hagyhatta abba a cukorbetegségre kapott gyógyszer szedését, egyesek már napokkal a beavatkozást követően. Azok közül, akik gyomorgyűrűt kaptak, 62 százaléknál hagyhatták el a gyógyszerezést.

Azt, hogy mennyi ideig tart a műtét pozitív hatása a cukorbetegségre, nem tudták megállapítani a kutatók. Egy olyan tanulmány volt, amelyben tíz év követési időszak adatai álltak rendelkezésre. E szerint tíz év után már csak az érintettek harmadának volt megfelelő a vércukorszintje.