A stroke utáni anémia növeli a halálozás kockázatát

”A súlyos vérszegénység a stroke túlélőkben megnövelheti a halálozás valószínűségét az esemény utáni első évben” – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Jason Sico, a Yale Egyetem neurológusa. A kutatásból az derült ki, hogy az anémia jobban előre jelzi stroke után a halálozást, mint a szívbetegség, a rák, vagy a súlyos stroke. A 4 ezer agyérgörcsön átesett beteg vizsgálatával készült tanulmány kimutatta, hogy a kockázat még enyhe vérszegénység esetén is fennáll.

Sico elmagyarázta, hogy az anémia elváltozásokat okozhat az agyi vérerekben, ezért az agy kevésbé képes ellensúlyozni a stroke-ot. Az oxigénszállítás hatékonyságát is befolyásolhatja az agyban, és más gyakori betegségek kialakulásában is szerepet játszhat, amelyek szintén megnövelik a stroke kockázatát.

Az agyérgörcsöt szenvedett betegek vérnyomása a stroke pillanatában általában nagyon magas. Bár ez veszélyesnek tűnik, a szervezet valójában így próbál több vért juttatni az agyba, különösen arra az agyi területre, ahol az agyi érkatasztrófa bekövetkezik. Ez a cerebrális önszabályozásnak nevezett mechanizmus tartós anémia esetén gyengül. A kutató azt is hozzátette, hogy az anémia az agyba jutó oxigén mennyiségét is csökkenti, ami stroke esetén még károsabb lehet, amikor a vér és az oxigén eljutása az agyban gátlódik.

A tanulmány során, melynek eredményeit csütörtökön tették közzé az Amerikai Stroke Szövetség New Orleans-i konferenciáján, 3750 olyan férfi adatait elemezték, akiket 2007-ben láttak el iszkémiás stroke-kal. A betegek összehasonlításakor kimutatták, hogy a súlyos anémia 3,5-szeresére növelte a halálozás kockázatát, amíg a beteg a kórházban tartózkodott, és 2,5-szeresére a következő egy évben. A közepes fokú vérszegénységben szenvedők esetében a halálozás kockázata kétszeresére nőtt a stroke-ot követő 6-12 hónapban a vérszegénységben nem szenvedőkhöz viszonyítva.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az anémia szívroham, szívelégtelenség és vesebetegség után is megnöveli a halálozás kockázatát. Sico hozzátette, hogy a kutatás következő lépéseként azt vizsgálják majd, eltér-e a férfiakban és a nőkben az anémiával összefüggő halálozási kockázat.