A stressz a rák esélyét is növelheti

A humán papillomavírus egy nemi úton terjedő kórokozó, melynek leggyakoribb változata, a HPV16 több más változathoz hasonlóan a méhnyakrák kialakulásának esélyét nagymértékben fokozza. „Maga a HPV fertőzés önmagában nem elég ahhoz, hogy rákot okozzon, hiszen az esetek többségében idővel önmagától eltűnik a fertőzés.

Néha azonban olyan folyamat indul el, mely során daganatmegelőző állapotra jellemző elváltozások, vagy maga a méhnyakrák alakul ki. A HPV fertőzéssel szemben megjelenő erőteljes immunválasz elősegíti a vírus távozását a szervezetből, azonban néhány nő képtelen megfelelő erősségű immunválaszt kialakítani a vírus ellen.” – magyarázta Dr. Carolyn Y. Fang, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy valószínűleg a stressz a HPV elleni immunválasz kialakulására is kedvezőtlenül hat. Ennek igazolása céljából olyan nőket vizsgáltak, akiknél már kimutatták a daganatmegelőző állapotra jellemző nyálkahártya elváltozásokat. Kérdőívet töltettek ki velük, melyben az előző hónapban elszenvedett stressz mennyiségét, valamint az alanyok élete során bekövetkezett komolyabb, stresszt okozó eseményeket (pl. közeli családtag halálesete, válás, vagy munka elvesztése, stb.).

„Meglepett minket, hogy a korábbi, stresszt okozó, meghatározó életesemények nem mutattak összefüggést a HPV16 elleni immunválasz erősségével. Ennek magyarázata az azóta eltelt idő jótékony hatásában és az egyének megbirkózási képességében keresendő. A mindennapi nagyobb mértékű stressz azonban a véletlen miatt várhatónál gyakrabban társult gyengébb immunválasz megjelenésével.

Ez pedig azt jelenti, hogy azok a nők, akik stresszes életet élnek, nagyobb eséllyel fognak megbetegedni méhnyakrákban, mivel az ő immunrendszerük kisebb eséllyel fogja tudni az immunválasz segítségével a vírust eltávolítani.” – tette hozzá Dr. Fang.