A sörivás hasnyálmirigyrákot okozhat

„Kutatásaink szerint a sör jóval károsabb a többi szeszes italnál a hasnyálmirigyrák kialakulásának szempontjából” – nyilatkozta Dr. Michelle A. Anderson, a Michigani Egyetem professzora. Dr. Anderson és kollegái a Hasnyálmirigyrákosok Országos Regiszterének adatait felhasználva vizsgálták a dohányzás és az alkohol szerepét a betegség kialakulásában. Összesen 453 férfi és nő adatait vizsgálták meg ilyen szempontok szerint.

A kemény dohányosok körében (akik 40 éven át napi egy doboznál többet, vagy 20 éven keresztül több mint két dobozzal szívtak naponta) a hasnyálmirigyrák átlag hét évvel korábban jelentkezett, mint a nem dohányosoknál. A hasnyálmirigyrákosok átlagéletkora általában 70-80 év. Azok között, akik naponta több mint három pohár italt fogyasztottak, a betegség átlag 10 évvel korábban jelentkezett, mint az absztinenseknél.

Dr. Anderson szerint a sörivók vannak a legnagyobb veszélyben, a többi alkoholos italhoz képest ugyanis ez növeli leginkább a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit.

A dohányzás már régóta ismert rizikófaktor a betegség kialakulásában. A állandó alkoholfogyasztás növelheti a krónikus gyulladási folyamatok előfordulásának esélyeit, amely szintén összefüggésbe hozható a rák kialakulásával. Ugyanakkor kiderült az is, hogy a dohányos és az alkoholfogyasztás együttes hatása nem növeli tovább a rák kialakulásának esélyeit.

Az Amerikai Rákgyógyászati Társaság becslései szerint ebben az évben az Egyesült Államokban 38 000 pácienst diagnosztizálnak majd hasnyálmirigyrákkal, és mintegy 34 000 fognak meghalni a betegség miatt. Mivel a hasnyálmirigyráknak gyakran nincsenek tünetei, ezért sokszor csak előrehaladott állapotban sikerül diagnosztizálni, amikor a kezelések már kevésbé hatásosak, a túlélési esély pedig jóval alacsonyabb. A hasnyálmirigyrák azonban már korai stádiumban is végzetes. Az ötéves túlélési esély mindössze 33 százalék az első stádiumú esetekben is.

A hasnyálmirigynek kulcsfontosságú szerepe van a vércukorszint fenntartásában, mivel itt termelődik az inzulin, és egyéb más hormonok. A hasnyálmirigy daganatainak korai felismerése elsődleges fontosságú a túlélés szempontjából. Dr. Richard Zubarik a Fletcher Allen Egészségügyi Központ kutatója nemrég kidolgozott egy eljárást mely során egy tumormarker vértesztet (CA19-9) kombinált endoszkópos ultrahang vizsgálattal. Ezzel a módszerrel a rákot már igen korai állapotban is fel lehet ismerni.

Bár az eljárás meglehetősen költséges, az orvosok szerint igen ajánlott a veszélyeztetett pácienseknek, akiknek a családjában már előfordult korábban ilyen megbetegedés.