A sebész intelme: a lábfájdalmat vérrög is okozhatja

„Ez egy néma gyilkos, mivel igen nehéz diagnosztizálni.” – mondta Dr. Steven Galson általános sebész, aki hétfőn jelentette be az új kampányt. „Szerintem sok ember nem érti, hogy ez mennyire súlyos betegség, és nem tudják, hogyan előzhető meg. ”

A figyelem középpontjában a rögök állnak, otromba nevekkel, mint pl. mélyvénás trombózis, (DVT), mely a láb vagy az ágyék nagyobb vénáiban keletkezik. Gyors halálhoz vezethet, ha felkerül a tüdőbe, melynek neve a tüdőembólia (PE).

Ezek a rögök időről időre címlapra is kerülnek, mikor addig egészséges emberek holtan rogynak össze egy hosszabb repülőút után. Cheney alelnök is hasonló betegséget kapott tavaly egy hosszú útját követően. David Bloom, az NBC tudósítója 2003-ban ebben a betegségeben halt meg, miután napokig ült egy tankban az iraki háborúról szóló beszámoló során.

Így azonban nem kapunk tiszta képet a problémáról. Habár nem állnak rendelkezésre megfelelő statisztikai adatok, a sebész kampányának becslései szerint évente 350 000-600 000 amerikai kap trombózist, közülük legalább 100 000 bele is hal. „Minden évben egy Cambridge nagyságú város lakosságát írtja ki a trombózis.” – mondta Galson a Vénás Betegségek Szövetségének gyűlésén. A betegség azonban megelőzhető és kezelhető.

A betegségnek számos kockázati és hajlamosító tényezője van: műtét, csonttörés, baleset, terhesség, fogamzásgátlók és hormonpótló készítmények szedése, hosszú idejű mozdulatlanság. A kockázat az életkorral növekszik, különösen 65 év felett, a dohányosoknál és a túlsúlyosoknál. Néhány esetben genetikai elváltozások is állhatnak a háttérben, melyek nem járnak egyéb tünetekkel, csak a kockázatot növelik. Fontos, hogy tájékoztassuk orvosunkat arról, ha a családban már előfordult trombózis. Ezek a betegek azonnal hívjanak orvost, vagy keressék fel a sürgősségi osztályt a trombózis tüneteinek jelentkezésekor, javasolta Galson, aki szorgalmazta a betegek és orvosok jobb tájékoztatását, illetve a további kutatásokat.

A tünetek lehetnek: duzzanat; fájdalom; meleg, vörös vagy elszíneződött folt a lábon; légzési nehézség, illetve fájdalom jelentkezése mély belégzéskor.

Egészségkönyvtár
Van egy kis bökkenő: az orvosok tájékozottsága sem megfelelő. Például a kimutatások szerint a nagyobb műtétre váró betegek egyharmada nem kapja meg a neki szükséges vérhigító gyógyszert. Előfordul az is, hogy egyértelmű tüneteik ellenére hazaküldik őket. Ez történt Le Keisha Ruffinnal is néhány héttel kislánya, Caitlyn születése után. Ruffin 2003 decemberében és 2004 januárjában többször is felkereste orvosát és az ügyeletet is egyre súlyosbodó láb-és ágyékfájdalmai miatt. Azzal nyugtatták, hogy biztosan a császármetszés műtéti hege okozza.

Végül egy este a férje egy igazán forró fürdőt készített neki, hogy enyhítse fájdalmát. Beleült, de pár perccel később úgy szállt ki, hogy a lába 3-4-szeresre dagadt, majd elájult. „Az volt az én csodafürdőm.” – mondta Ruffin, mivel a hirtelen keletkezett duzzanat végre egyértelművé tette a diagnózist. A jobb lábában keletkezett hatalmas vérrög darabkái leváltak, és a tüdejébe  kerültek. A mentőorvos szerint, ha akkor nem ül a fürdőkádba, lehet, hogy túl sem élte volna az éjszakát. A most 32 éves Ruffin egy hónapot töltött a kórházban, és csak fizikoterápiás kezelésekkel volt képes újra rendesen járni.

A vérrögök gyakran bújnak el némán, mivel az orvostan olyan sok területét érintik, mondta Dr. Samuel Goldhaber, a Vénás Betegségek Szövetségének elnöke, a bostoni Brigham & Women’s Hospital kardiológusa.